Μπήκαμε σε ευρωπαϊκή εβδομάδα. Τρεις ελληνικές ομάδες παλεύουν για την πρόκριση στον επόμενο γύρο των διοργανώσεών τους και όλες έχουν σκορ στο γκολ. Με τη διαφορά ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να το υπερασπιστεί και οι Ατρόμητος και Αστέρας να το βρουν. Ποιοι θα περάσουν κανείς δεν το ξέρει, μακάρι όλες. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι όταν οι πρώτοι αγώνες ταυτόχρονα είναι και πρώτοι αγώνες της σεζόν, καλούπια δεν υπάρχουν.
Του Θοδωρή Τσούτσου
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από Αστέρα και Ατρόμητο δεν υπάρχει. Η ομάδα της Τρίπολης προηγήθηκε 2-0 και η Χιμπέρνιαν το γύρισε, διότι δυνάμεις πια δεν υπήρχαν. Σωστά; Σωστά. Τότε πώς στο καλό ο Ατρόμητος βρήκε τις δυνάμεις και αντέδρασε στο τέλος μετατρέποντας το 4-0 σε 4-3; Με λίγα λόγια, στους πρώτους επίσημους αγώνες της σεζόν, η διαδρομή του 90λεπτου είναι απρόβλεπτη. Κανείς δεν ξέρει πού θα σε "χτυπήσει" η ανετοιμότητα. Σε φυσικές δυνάμεις; Σε ομοιογένεια; Σε κάτι άλλο; Μπορεί και σε τίποτα, όπως τον ΠΑΟΚ...
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δεδομένο ότι οι ελληνικές ομάδες μπαίνουν ανέτοιμες στους ευρωπαϊκούς τους αγώνες. Τουλάχιστον πιο ανέτοιμες από τους αντιπάλους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι απλώς φυσικό επακόλουθο, από τη στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει διαφορετικό καλεντάρι. Η Βασιλεία για παράδειγμα αντιμετώπισε στο πρώτο παιχνίδι τον ΠΑΟΚ, έχοντας παίξει ματς πρωταθλήματος. Θα τον αντιμετωπίσει στην ρεβάνς, έχοντας ακόμη ένα παιχνίδι στα πόδια της για το ελβετικό πρωτάθλημα.
Δεν είναι μόνο τα 1-2 90λεπτα, που ασφαλώς και παίζουν ρόλο. Είναι και η προετοιμασία, που όχι απλώς ξεκινάει νωρίτερα, αλλά και είναι προσαρμοσμένη στην έναρξη όχι απλώς κάποιων ευρωπαϊκών αγώνων, αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος. Στον ΠΑΟΚ πάλι, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, δεν γνωρίζουν καν πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
Πάμε και στους επόμενους. Η Χιμπέρνιαν είχε τους δύο αγώνες με τον Ρούναβικ από τα Νησιά Φερόε, πριν το ματς με τον Αστέρα. Κυρίως, όμως, έχει πρεμιέρα στο πρωτάθλημα Σκωτίας στις 5 Αυγούστου. Οπότε και η δική της προετοιμασία είχε διαφορετική στόχευσε, πέρα από διάρκεια, από εκείνη της ελληνικής. Η Μπρεστ του Ατρόμητου είναι τελείως διαφορετική περίπτωση, αφού έχει σε εξέλιξη το πρωτάθλημά της.
Να πάμε και στον επόμενο γύρο. Αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί θα αντιμετωπίσει την Σπάρτακ Μόσχας, που θα έχει ήδη παίξει δύο ματς πρωταθλήματος. Δύο θα έχει παίξει και ο ΠΑΟΚ, θα πει κανείς. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, είναι αγωνιστικό. Για παράδειγμα, αν αποκλειστεί η ομάδα της Θεσσαλονίκης, θα παίξει είτε με την Βίτεσε, που επίσης ίδια ματς θα έχει στα πόδια της αλλά έχει σέντρα στο πρωτάθλημά της στις 12 Αυγούστου, είτε με την Βιτορούλ, που ήδη παίζει πρωτάθλημα στην Ρουμανία.
Ο Αστέρας αν περάσει θα παίξει με την Μόλντε (έχει νικήσει με 3-0 την Λάτσι στο πρώτο ματς) που έχει σε εξέλιξη πρωτάθλημα στην Νορβηγία. Ο Ατρόμητος είναι λίγο πιο τυχερός, διότι αν περάσει πιθανότατα θα βρει απέναντί του τον Απόλλωνα Λεμεσού από την Κύπρο, που έχει ίδιο καλεντάρι με το ελληνικό και είχε νικήσει με 1-2 την Ζελέζνιτσαρ στο πρώτο ματς.
Όσο για τους άλλους δύο εκπροσώπους μας. Η ΑΕΚ πιθανόν να έχει Σέλτικ. Στο δικό της πρώτο παιχνίδι, η ομάδα της Σκωτίας θα έχει παίξει όχι μόνο έναν γύρω περισσότερο στα προκριματικά του Champions League, το οποίο στο κάτω - κάτω δεν θα το θέλαμε ως χώρα για τον πρωταθλητή μας, αλλά θα έχει ήδη παίξει και ματς πρωταθλήματος στη χώρα της. Και αν δεν είναι η Σέλτικ, θα είναι η Ρόζενμποργκ, που όπως είπαμε για την Μόλντε έχει πρωτάθλημα στην Νορβηγία. Ενώ ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Λουκέρνη, που έχει ήδη δύο ματς πρωταθλήματος και θα έχει και τρίτο πριν το πρώτο ματς με την ομάδα του Πειραιά.
Μάνι - μάνι από τους πέντε εκπροσώπους μας, χρειάστηκε να αναλύσουμε οχτώ πρωταθλήματα. Άλλα σε εξέλιξη, άλλα έχουν ξεκινήσει, άλλα ξεκινούν τώρα. Πάντως, κανένα πλην του κυπριακού με σέντρα σε έναν μήνα. Για το ελληνικό κι αν... Είναι αυταπόδεικτο, λοιπόν, ότι υπάρχουν ένα σωρό αγωνιστικά στοιχεία, πέρα από τις δυναμικότητες των ομάδων, που μπορούν να κρίνουν ολόκληρες προκρίσεις. Αντιμετωπίζεται αυτό; Ημερολογιακά μάλλον όχι.
Δεν μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να αλλάξει καλεντάρι και να ξεκινήσει το πρωτάθλημά του στις αρχές Αυγούστου. Πρέπει, λοιπόν, να βρει διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι ο πιο έγκυρος μεταγραφικός σχεδιασμός. Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά στην ουσία οι ελληνικές ομάδες, με λίγες εξαιρέσεις, με διαφορετικό ρόστερ αντιμετωπίζουν τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια και τελικά με διαφορετικό μπαίνουν στη νέα σεζόν. Ειδικά το τελευταίο 2ήμερο-3ήμερο του Αυγούστου, συνήθως αλλάζουν κατά πολύ. Το γράφαμε και πέρυσι, στις 31 Αυγούστου, με όσες μεταγραφικές εξελίξεις είχαν υπάρξει τι τελευταίες ώρες της μεταγραφικής περιόδου.
Δύσκολο θα πει κανείς και δαπανηρό. Ακόμη πιο δύσκολο, όμως, μοιάζει να είναι κάτι άλλο, που θα μπορούσε να αποτελέσει σε αγωνιστικό επίπεδο λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ομάδες στα πρώτα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια. Η δημιουργία βασικού κορμού. Δηλαδή, η δημιουργία ομάδων με διάρκεια. Με συνέχεια. Και όχι μιας χρήσης, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αφού αλλάζουν δραματικά από καλοκαίρι σε καλοκαίρι.
Οι ομάδες που απλώς θα προσθέτουν και δεν θα "ανακατώνουν" το ρόστερ τους, που θα ζουν με δικούς τους παίκτες και όχι με δανεικούς που το ένα καλοκαίρι είναι εδώ και το άλλο... βλέπουμε, που θα έχουν έναν βασικό κορμό χωρίς ένα σωρό προσθαφαιρέσεις κάθε τρεις και λίγο, σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερη τύχη σε αυτούς τους καλοκαιρινούς και καθοριστικούς αγώνες τους. Θα παρουσιάζονται πιο έτοιμες, πιο σίγουρες για τον εαυτό τους και σίγουρα πιο ομοιογενείς.
Αυτή την εβδομάδα μπορεί να έχουμε τρεις προκρίσεις. Μακάρι. Μακάρι σε άλλες δύο από τώρα να έχουμε άλλες πέντε. Άξιες θα είναι και ασφαλώς θα τις χαρούμε. Αλλά αν οι ομάδες μας μπορούσαν να λειτουργούν λίγο πιο ποδοσφαιρικά, λίγο πιο οργανωμένα και συντονισμένα, οι πιθανότητες επιτυχίας σε αυτό το δύσκολο δρόμο των προκριματικών, θα ήταν μεγαλύτερες.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.